Spring naar inhoud

Eerste Hulp (het EHBO diploma)

Cursus Eeerste HulpverlenerOm op een verantwoorde manier hulp te verlenen is het noodzakelijk dat u weet wat u wél mag en kunt doen, maar ook wat u niet moet doen.
Dit leert u tijdens de opleiding Eerste Hulp (het EHBO diploma).

Tijdens de opleiding komen onder andere aan de orde stoornissen in het bewustzijn, ademhaling en bloedsomloop, (ernstige) uitwendige bloedingen, shock, ontwrichtingen en botbreuken, vergiftiging, koude- en warmte letsel en diverse verwondingen. De opleiding is inclusief de reanimatievaardigheden en gebruik van de AED (Automatische Externe Defibrillator). Ook de specifieke Eerste Hulpverlening aan Kinderen is in de cursus opgenomen.

De lessen worden door een gediplomeerd docent EHBO gegeven. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de praktijk wordt er ook geoefend met LOTUS® slachtoffers.

Alle lessen worden gegeven in ons leslokaal in Cultureel Centrum Nieuw Geesterhage, Geesterduinweg 3, 1902 CB  Castricum.

U wordt opgeleid voor het officiële diploma Eerste Hulp (het EHBO diploma) van het Oranje Kruis. Het diploma heeft een geldigheid van twee jaar, daarna kan het verlengd worden. Meer daarover leest u op de pagina ‘Vervolgcursus.

Planning

U heeft de keuze tussen een klassikale cursus van 12 lessen of een cursus bestaand uit een e-learning gevolgd door 4 praktijklessen. Beide cursussen worden afgesloten met een examen voor het diploma Eerste Hulp (het EHBO diploma).

Klassikale cursus
Deze cursus bestaat uit 12 lessen en is op dinsdagavond 7 september 2021 gestart. Deelname is niet meer mogelijk. Het examen is op 7 december 2021 zodat u nog dit jaar gediplomeerd Eerste Hulpverlener kunt zijn. De lestijden zijn van 19.30 tot 21.30 uur.

Cursus met e-learning
Deze cursus bestaat uit een e-learning waarin u op uw gemak achter de computer alle theorie doorneemt en aansluitend 4 praktijklessen om de handelingen uitgebreid te oefenen.
Vanaf begin september 2021 krijgt u toegang tot de e-learning. Het doorlopen van deze theorielessen neemt circa 8-10 studie-uren in beslag. De praktijklessen starten op zaterdag 13 november 2021 van 09.00 tot 12.00 uur. Het examen is op 11 december 2021 zodat u ook bij deze keuze nog dit jaar gediplomeerd Eerste Hulpverlener kunt zijn. 

De cursussen voldoen aan de corona-richtlijnen van de overheid en worden gegeven met inachtneming van strikte hygiëneregels. Het aantal cursisten is beperkt zodat de 1,5 meter afstand onderling gegarandeerd is. Elke cursist oefent met schone materialen en draagt tijdens de oefeningen (door de EHBO beschikbaar gestelde) handschoenen. Bij binnenkomst wordt  een korte gezondheidscheck gedaan en worden de handen gedesinfecteerd.
Uiteraard blijft u thuis bij gezondheidsklachten. Over het inhalen van lessen worden afspraken gemaakt.
Indien de cursus van overheidswege wordt stopgezet, kunt u op latere datum de cursus zonder extra kosten afmaken en examen doen.

Voor wie?

Reanimatie op strand WebsiteDe redenen om een diploma Eerste Hulp te willen behalen zijn natuurlijk heel persoonlijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor ouders van (jonge) kinderen, vrijwilligers die regelmatig met groepen mensen omgaan, leerkrachten en hulpouders op scholen of begeleiders van sportteams. Ook bestaat de mogelijkheid dat men de opleiding op verzoek van de werkgever volgt of omdat men een eigen bedrijf  heeft.

Om tot het examen te worden toegelaten moet u in Nederland woonachtig zijn en op de dag van het examen tenminste 16 jaar oud zijn. Personen jonger dan 16 jaar kunnen aan het examen deelnemen na een schriftelijk verzoek van een ouder/verzorger en na schriftelijke toestemming van het bestuur van onze vereniging.

Kosten van de opleiding

Voor zowel de klassikale cursus als de cursus met e-learning bedraagt het cursusgeld €165,00. Afhankelijk van uw keuze is dit inclusief een lesboek met werkboek of een e-learning met naslagboekje, plus oefenverband en examenkosten. 

Veel zorgverzekeraars vergoeden cursussen eerste hulpverlening geheel of gedeeltelijk. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar of kijk op de zorgwijzer.

Aanmelden

Kiest u voor de cursus met e-learning dan kunt u zich aanmelden met het inschrijfformulier dat u hier kunt downloaden. 

Kiest u voor de klassikale cursus dan kunt u zich aanmelden met het inschrijfformulier dat u hier kunt downloaden. 

Na aanmelding ontvangt u uiterlijk twee weken voor aanvang van de cursus de bevestiging van deelname.
Bij annulering tot 2 weken voor aanvang van de cursus zijn geen kosten verschuldigd. Nadien wordt 10 % van het cursusgeld in rekening gebracht. Indien de cursus op of na de startdatum wordt opgezegd dan zijn de volledige cursuskosten verschuldigd. Mocht u voor het begin van de cursus weten dat u verhinderd bent deel te nemen aan de cursus, dan kan in overleg met de coördinator opleidingen een vervanger gestuurd worden. Dit is niet meer mogelijk indien de cursus al is gestart.
Voor vragen over deze opleiding kunt u per e-mail contact met ons opnemen of bellen met ons secretariaat.

Geslaagd! Hoe houd ik het diploma geldig?

Het diploma Eerste Hulp (EHBO diploma) is 2 jaar geldig. Om in aanmerking te komen voor verlenging van het diploma schrijft het Oranje Kruis voor dat in deze periode van 2 jaar de competenties (vaardigheden) worden getoond tijdens vervolglessen. Door lid te worden van onze vereniging betaalt u alleen de jaarlijkse contributie en krijgt u verder kosteloos een programma van herhalingslessen aangeboden. Zie voor meer informatie onze pagina vervolgcursus.

WordPress Author Theme - Copyright 2020 EHBO Castricum