Ga naar de inhoud

Burgerhulpverlener

De Gemeente Castricum is in 2010 in samenwerking met de EHBO verenigingen, de Castricumse Reddingsbrigade, de Stichting Reanimatie en AED en het Rode Kruis gestart met het project Burgerhulpverleners (zesminutenzones). 

Het doel is om de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis te verhogen. De Meldkamer van Veiligheidsregio Noord Holland Noord maakt gebruik van het alarmeringssysteem HartslagNu dat aan geregistreerde burgerhulpverleners een SMS verstuurt als rondom hun woon- of werkplaats gereanimeerd moet worden. Hierdoor kunnen burgerhulpverleners binnen zes minuten starten met reanimeren en daarbij gebruik maken van een Automatische Externe Defibrillator (AED). De alarmering van burgerhulpverleners is een extra service naast de reguliere ambulancezorg.

In de gemeente Castricum, Akersloot en Limmen hangen ± 45 AED-apparaten waarmee mensen die een hartstilstand krijgen op tijd kunnen worden geholpen. De AED’s hangen buiten.

Deelnemers aan HartslagNu kunnen zien waar de  AED’s hangen. Ook in de app van HartslagNu is dat zichtbaar.

Naar verwachting zal HartslagNu in de loop van 2024 op haar website kaartjes per regio publiceren met de locaties van de AED’s zodat deze voor iedereen zichtbaar zijn.

De AED kasten zijn afgesloten met PIN-code en alleen toegankelijk voor burgerhulpverleners die zich hebben aangemeld. Bij een oproep van HartslagNU (via je mobiel) ontvang je ook de PIN-code om de kast te openen. 

Als EHBO Vereniging ondersteunen wij dit initiatief van harte. Wij hopen dat zoveel mogelijk opgeleide hulpverleners zich hiervoor aanmelden.

Aanmelding betekent niet dat je verplicht bent om te allen tijde in actie te komen. Een groep personen binnen de zone krijgt namelijk tegelijkertijd een melding. Je hebt ook de mogelijkheid om aan te geven dat je tijdens jouw vakantie geen bericht wilt ontvangen.

Op de website www.hartslagnu.nl staat alle informatie en kan je jezelf ook registreren.

Certificaatdatum van reanimatie (EHBO) diploma verlopen?

Het burgeraed-systeem stuurt automatisch ter herinnering een e-mail wanneer het constateert dat de door u ingevoerde certificaatdatum binnen twee maanden verloopt of verlopen is. Wanneer u  een herhalingstraining heeft gevolgd dan dient u zelf uw certificaatdatum te wijzigen in het systeem AED Alert. U hoeft niet te wachten tot u het certificaat daadwerkelijk ontvangen heeft.
U wijzigt uw gegevens door in te loggen via www.hartslagnu.nl. Na inloggen komt u op uw pagina ‘mijn profiel’ met een aantal icoontjes. Onder het icoon ‘mijn gegevens’ vindt u onder andere uw wachtwoord en certificaatdatum. Wanneer u de oude gegevens weghaalt kunt u daarna de nieuwe informatie invullen. Daarna klikt u onderaan de pagina op ‘opslaan’.

WordPress Author Theme - Copyright 2024 EHBO Vereniging Castricum