Sla over naar de inhoud

Jubileum 90 jaar

1929-2019: 90 jaar EHBO Vereniging Castricum

Op 9 januari 1929 werden door Burgemeester Lommen de eerste EHBO diploma’s uitgereikt. Enkele van de geslaagde EHBO’ers besloten vervolgens om op 13 januari 1929 de EHBO Vereniging Castricum op te richten.

In 2019 vieren wij daarom ons 90 jarig jubileum. Tijdens het jubileumjaar zal EHBO Vereniging Castricum met een aantal speciale activiteiten aandacht vragen voor haar werk.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Meer informatie leest u ook in de lokale kranten.

EHBO CIRCUIT BIJ DE HOEP 1-9-2019
Ben je tussen de 5 en 12 jaar en wil je wel iets meer weten van EHBO? Kom dan ook op
1 september naar bezoekerscentrum De Hoep (aan de Zeeweg in Castricum).

De EHBO Vereniging Castricum heeft voor jou een circuit uitgezet waar je leuke opdrachtjes kan doen rond EHBO en de werking van je lichaam. Neem ook je ouder(s) mee want samen kunnen jullie spelletjes en testjes doen waardoor je spelenderwijs van alles te weten komt. Bijvoorbeeld hoe de bloedsomloop gaat, of wat je doet bij een steek of beet van een insect.
Er komen mensen die een nepwondje bij jou kunnen maken, een wondje dat net echt lijkt maar het natuurlijk niet is.
Er komt ook een poppendokter, en een boswachter van PWN zal van alles vertellen over gevaren in het duin. Na afloop van het circuit kan je het raadsel van de slagzin oplossen en krijg je een heus certificaat!
Het EHBO-circuit begint om 12 uur en je kan gratis en zonder reservering binnenlopen tot 15.00 uur. Om 15.30 uur klinkt het eindsignaal.
Doe jij ook mee? Dan zien we je graag op 1 september. Bij goed weer zitten we in de tuin achter de Hoep. Bij nat weer zitten we lekker droog binnen. Het gaat dus altijd door!

LEZING ‘PUBERHERSENEN IN ONTWIKKELING’ 14-11- 2019
Op 14 november geeft de Hersenstichting een
lezing over ‘Puberhersenen in ontwikkeling’. De lezing vindt plaats in het leslokaal van EHBO Vereniging Castricum in Cultuur Centrum Geesterhage.

U krijgt tijdens deze lezing meer inzicht over wat er gebeurt in de hersenen van pubers. Ook ontvangt u praktische tips die u kunnen ondersteunen.
De puberteit kan een hoop onzekerheid en verwarring met zich meebrengen. Voor pubers zelf, maar ook voor hun ouders. Want hoe ga je om met een kind dat zich de ene keer heel volwassen gedraagt en de andere keer juist niet?
Het gedrag van pubers kan voor een groot deel verklaard worden door de ontwikkeling van hun hersenen. De volledige ontwikkeling van de hersenen is een intensief proces dat al ver voor de geboorte begint en doorloopt tot tenminste het 25e levensjaar. In de puberteit maakt die ontwikkeling een cruciale fase door. In deze fase is de communicatie tussen verschillende hersengebieden nog niet in balans. Bovendien verandert hun slaappatroon, ook als gevolg van de ontwikkeling van hun hersenen. Daarbij zijn er verschillende hersenaandoeningen die juist in de puberteit tot uiting kunnen komen.

RECEPTIE 26-01-2019
Tijdens een receptie voor leden en genodigden heeft EHBO Vereniging Castricum het startsein gegeven voor de viering van haar 90-jarig jubileum.

Voorzitter Gosse Zoet memoreerde in zijn welkomstwoord de activiteiten die de vereniging al 90 jaar in Castricum uitvoert, zoals het verzorgen van een lesprogramma en de hulpverlening bij evenementen en op het strand. Hij benadrukte daarbij dat dit allemaal mogelijk is door de inzet van vele vrijwilligers.

Burgemeester Mans feliciteerde de vereniging met haar jubileum en zei blij te zijn met zo’n dynamische en actieve club. Hij stond in zijn toespraak onder andere stil bij de lessen jeugd-EHBO die de vereniging al sedert 1986 op de basisscholen in Castricum geeft. Ook noemde hij het voor inwoners en toeristen belangrijke werk op de strandpost. Jaarlijks zoeken zo’n 800 bezoekers hulp op de strandpost. Zowel voorzitter Zoet als burgemeester Mans spraken de wens uit dat de vereniging nog vele jaren actief zal blijven.

Namens het hoofdbestuur van de KNV EHBO werd een beachflag overhandigd zodat de aanwezigheid van de hulpverleners nog beter zichtbaar zal zijn.

SPECTACULAIRE DEMONSTRATIE IN SAMENWERKING MET DE CASTRICUMSE BRANDWEER 19-05-2019
Op zondag 19 mei 2019 is samen met de vrijwillige brandweer een spectaculaire demonstratie gehouden in het centrum van Castricum.

Met medewerking van Ondernemers Vereniging Castricum is tijdens de voorjaarsmarkt een ongeval in scene gezet waarbij 2 voertuigen betrokken waren en meerdere slachtoffers vielen. De gewonden werden uitgebeeld door LOTUS-slachtoffers. Onder grote belangstelling van bezoekers van de voorjaarsmarkt, de lokale pers en TV Castricum, hebben de vrijwilligers van de EHBO-vereniging en de brandweer hun samenwerking laten zien bij de hulpverlening. 

KLEURWEDSTRIJD
Tijdens de demonstratie van 19 mei 2019 konden kinderen deelnemen aan een kleurwedstrijd. van de EHBO-vereniging in samenwerking met de bibliotheek in Castricum. Op 10 juli zijn de prijswinnaars in de bibliotheek van Castricum in het zonnetje gezet. Gijs Karssen won de 1e prijs in de categorie t/m 6 jaar; zijn zusje Evy Karssen was de winnares in de categorie 7 t/m 9 jaar. Isabelle won in deze categorie de 2e prijs en Aimee Bolder uit Alkmaar de 3e prijs.

Op deze foto zien wij de trotse winnaars Gijs en Evy Karssen met hun kleurplaat en de prijs die ze in ontvangst namen.

WordPress Author Theme - Copyright 2018 EHBO Castricum