Ga naar de inhoud

Jubileum 90 jaar

EHBO Vereniging Castricum  (1929-2019)


Op 9 januari 1929 werden door Burgemeester Lommen de eerste EHBO diploma’s uitgereikt. Enkele van de geslaagde EHBO’ers besloten vervolgens om op 13 januari 1929 de EHBO Vereniging Castricum op te richten.

2019 stond daarom in het teken van ons 90-jarig jubileum. Gedurende het jaar hebben wij op diverse momenten dit jubileum gevierd. Hieronder een korte terugblik op de hoogtepunten.

26-01-2019 RECEPTIE 
Tijdens een receptie voor leden en genodigden werd het startsein gegeven voor de viering van het 90-jarig jubileum.

  • Voorzitter Gosse Zoet memoreerde in zijn welkomstwoord de activiteiten die de vereniging al 90 jaar in Castricum uitvoert, zoals het verzorgen van een lesprogramma en de hulpverlening bij evenementen en op het strand. Hij benadrukte daarbij dat dit allemaal mogelijk is door de inzet van vele vrijwilligers.
  • Burgemeester Mans feliciteerde de vereniging met haar jubileum en zei blij te zijn met zo’n dynamische en actieve club. Hij stond in zijn toespraak onder andere stil bij de lessen jeugd-EHBO die de vereniging al sedert 1986 op de basisscholen in Castricum geeft.
  • Zowel voorzitter Zoet als burgemeester Mans spraken de wens uit dat de vereniging nog vele jaren actief zal blijven.
  • Namens het hoofdbestuur van de KNV EHBO werd een beachflag overhandigd zodat de aanwezigheid van de hulpverleners nog beter zichtbaar zal zijn.

APRIL 2019 STATIEGELD AH
In de hele maand april konden klanten van Albert Heijn hun statiegeldbon doneren voor onze lessen jeugd-EHBO op basisscholen in Castricum. Van deze mogelijkheid is door veel klanten gebruikgemaakt. In mei mochten wij daardoor een cheque van maar liefst € 345,25 in ontvangst nemen.
Van de opbrengst worden materialen voor de EHBO-week op de scholen aangeschaft.

19-05-2019 SPECTACULAIRE DEMONSTRATIE IN SAMENWERKING MET DE CASTRICUMSE BRANDWEER
Op zondag 19 mei 2019 is samen met de vrijwillige brandweer een spectaculaire demonstratie gehouden in het centrum van Castricum.

Met medewerking van Ondernemers Vereniging Castricum is tijdens de voorjaarsmarkt een ongeval in scene gezet waarbij 2 voertuigen betrokken waren en meerdere slachtoffers vielen. De gewonden werden uitgebeeld door LOTUS-slachtoffers. Onder grote belangstelling van bezoekers van de voorjaarsmarkt, de lokale pers en TV Castricum, hebben de vrijwilligers van de EHBO-vereniging en de brandweer hun samenwerking laten zien bij de hulpverlening. 

KLEURWEDSTRIJD
Tijdens de demonstratie van 19 mei 2019 konden kinderen deelnemen aan een kleurwedstrijd. van de EHBO-vereniging in samenwerking met de bibliotheek in Castricum. Op 10 juli zijn de prijswinnaars in de bibliotheek van Castricum in het zonnetje gezet. Gijs Karssen won de 1e prijs in de categorie t/m 6 jaar; zijn zusje Evy Karssen was de winnares in de categorie 7 t/m 9 jaar. Isabelle won in deze categorie de 2e prijs en Aimee Bolder uit Alkmaar de 3e prijs.

1-9-2019 EHBO CIRCUIT BIJ DE HOEP 
Op 1 september werd bij het PWN bezoekerscentrum De Hoep een circuit uitgezet waar kinderen leuke opdrachtjes konden doen rond EHBO en de werking van het lichaam. Door spelletjes en testjes kwamen ze spelenderwijs van alles te weten over bijvoorbeeld de bloedsomloop of wat te doen bij een steek of beet van een insect. Een boswachter van PWN vertelde van alles over gevaren in het duin en een poppendokter was aanwezig om meegebrachte poppen of knuffels ‘beter te maken’. LOTUS-slachtoffers lieten bij de kinderen zien hoe ze een wondje kunnen maken .Na afloop van het circuit kregen de kinderen een heus certificaat.

14-09-2019 JUBILEUMFEEST VRIJWILLIGERS
Op 14 september hebben wij samen met alle vrijwilligers ons jubileum gevierd.
Onder een heerlijk najaarszonnetje werd tijdens een spel in teams gestreden om te bepalen wie het beste konden samenwerken. Wij hebben elkaar beter leren kennen en uiteindelijk waren er alleen maar winnaars. Na een borrel om van het spel bij te komen, werd de barbecue ontstoken en konden wij genieten van heerlijke gerechten. ’s Avonds werden wij door Mariz van dansschool Club Mariz ‘onder handen genomen’ tijdens een workshop Zumba Gold. Verrassend om te zien dat iedereen, ja zelfs de mannen, hun best deed om in de maat te blijven. Daarna gingen bij de zelfgekozen muziek van de jukebox zelfs nog bij menigeen de voetjes van de vloer.
De vrijwilligers die altijd klaarstaan voor anderen, hebben van hun welverdiende jubileumfeest genoten.

1-11-2019  EHBO 90 JAAR IN JAARBOEK OUD CASTRICUM
In het 42e jaarboek van Oud Castricum staat een mooi artikel over 90 jaar EHBO in Castricum. Voorzien van veel foto’s staat in het 9 pagina’s tellende stuk de geschiedenis en ontwikkeling van onze vereniging beschreven. Hieronder enkele van de vele foto´s uit het jaarboek.

14-11-2019 LEZING HERSENSTICHTING
Op 14 november heeft de Hersenstichting, als afsluiting van het jubileumjaar, een lezing over ‘Puberhersenen in ontwikkeling’ gegeven. Dat het onderwerp van de lezing zou aanspreken, werd verwacht, maar een opkomst van 160 belangstellenden heeft alle verwachtingen overtroffen. Dankzij de medewerking van Cultureel Centrum Geesterhage konden wij uitwijken naar de grote theaterzaal. Diverse thema’s zoals slaap, alcohol en  pesten werden besproken. De aanwezigen kregen inzicht in wat er gebeurt in de hersenen van pubers, welke invloed dat heeft op hun gedrag en hoe ouders het beste kunnen omgaan met pubergedrag. Na afloop gaven de bezoekers aan dat de informatie en de praktische tips erg leerzaam waren.

 

 

 

WordPress Author Theme - Copyright 2024 EHBO Vereniging Castricum