Sla over naar de inhoud

Jubileum 90 jaar

1929-2019: 90 jaar EHBO Vereniging Castricum

Op 9 januari 1929 werden door Burgemeester Lommen de eerste EHBO diploma’s uitgereikt. Enkele van de geslaagde EHBO’ers besloten vervolgens om op 13 januari 1929 de EHBO Vereniging Castricum op te richten. 

In 2019 vieren wij daarom ons 90 jarig jubileum. Tijdens het jubileumjaar zal EHBO Vereniging Castricum met een aantal speciale activiteiten aandacht vragen voor haar werk.

RECEPTIE 26-01-2019
Tijdens een receptie voor leden en genodigden heeft EHBO Vereniging Castricum het startsein gegeven voor de viering van haar 90-jarig jubileum.

Voorzitter Gosse Zoet memoreerde in zijn welkomstwoord de activiteiten die de vereniging al 90 jaar in Castricum uitvoert, zoals het verzorgen van een lesprogramma en de hulpverlening bij evenementen en op het strand. Hij benadrukte daarbij dat dit allemaal mogelijk is door de inzet van vele vrijwilligers.

Burgemeester Mans feliciteerde de vereniging met haar jubileum en zei blij te zijn met zo’n dynamische en actieve club. Hij stond in zijn toespraak onder andere stil bij de lessen jeugd-EHBO die de vereniging al sedert 1986 op de basisscholen in Castricum geeft. Ook noemde hij het voor inwoners en toeristen belangrijke werk op de strandpost. Jaarlijks zoeken zo’n 800 bezoekers hulp op de strandpost. Zowel voorzitter Zoet als burgemeester Mans spraken de wens uit dat de vereniging nog vele jaren actief zal blijven.

Namens het hoofdbestuur van de KNV EHBO werd een beachflag overhandigd zodat de aanwezigheid van de hulpverleners nog beter zichtbaar zal zijn.

SPECTACULAIRE DEMONSTRATIE IN SAMENWERKING MET DE CASTRICUMSE BRANDWEER TIJDENS VOORJAARSMARKT VAN 19-05-2019
Als onderdeel van haar jubileumjaar organiseren wij samen met de vrijwillige brandweer op zondag 19 mei 2019 een spectaculaire demonstratie.
Met medewerking van Ondernemers Vereniging Castricum wordt tijdens de voorjaarsmarkt een ongeval in scene gezet waarbij 2 voertuigen betrokken zijn en meerdere slachtoffers vallen. De gewonden worden uitgebeeld door LOTUS-slachtoffers.Tijdens de gezamenlijke demonstratie laten de vrijwilligers van de EHBO-vereniging en de brandweer hun samenwerking zien bij de hulpverlening. 

De oefening vindt plaats op zondag 19 mei 2019 van 13.30 tot 14.30 uur op de T-splitsing van de Dorpsstraat en de Verlegde Overtoom.
Gedurende de oefening geeft een speaker informatie over de handelingen die de hulpverleners uitvoeren.

Op de voorjaarsmarkt is van 11.00 tot 17.00 uur ook een informatiestand aanwezig waarin de EHBO-vereniging en de Castricumse brandweer voorlichting geven over hun werkzaamheden. De vrijwilligers van de brandweer geven o.a. informatie over brandpreventie. De EHBO-vereniging laat zien wat het werk van hun vrijwilligers inhoudt, en welke cursussen zij aanbieden.

Kinderen kunnen deelnemen aan een kleurwedstrijd die de EHBO-vereniging in samenwerking met de bibliotheek in Castricum organiseert.

EHBO CIRCUIT BIJ DE HOEP 1-9-2019
Op zondag 1 september 2019 kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar (met hun ouders) meedoen met het EHBO-circuit dat wij in samenwerking met de PWN organiseren bij bezoekerscentrum De Hoep. Leuke opdrachtjes en vragen en ook mensen met ‘nepwondjes’ en een echte poppendokter staan tussen 12 en 15.30 uur voor je klaar.

LEZING ‘PUBERHERSENEN IN ONTWIKKELING’ 14-9- 2019
Op 14 september geeft de Hersenstichting een lezing over ‘Puberhersenen in ontwikkeling’. De lezing vindt plaats in het leslokaal van EHBO Vereniging Castricum in Cultuur Centrum Geesterhage.

U krijgt tijdens deze lezing meer inzicht over wat er gebeurt in de hersenen van pubers. Ook ontvangt u praktische tips die u kunnen ondersteunen.
De puberteit kan een hoop onzekerheid en verwarring met zich meebrengen. Voor pubers zelf, maar ook voor hun ouders. Want hoe ga je om met een kind dat zich de ene keer heel volwassen gedraagt en de andere keer juist niet?
Het gedrag van pubers kan voor een groot deel verklaard worden door de ontwikkeling van hun hersenen. De volledige ontwikkeling van de hersenen is een intensief proces dat al ver voor de geboorte begint en doorloopt tot tenminste het 25e levensjaar. In de puberteit maakt die ontwikkeling een cruciale fase door. In deze fase is de communicatie tussen verschillende hersengebieden nog niet in balans. Bovendien verandert hun slaappatroon, ook als gevolg van de ontwikkeling van hun hersenen. Daarbij zijn er verschillende hersenaandoeningen die juist in de puberteit tot uiting kunnen komen.

Al deze activiteiten zijn gratis toegankelijk. Meer informatie leest u ook in de lokale kranten.

WordPress Author Theme - Copyright 2018 EHBO Castricum